Caine Chow Chow

Caine Chow Chow

Nume alternativ: Lang gou (câinele lup), Xiong gou (câinele urs), Chow.

Tară de origine: China.Istoric: Chow Chow-ul îşi are originile în Asia şi se consideră că există din vremea dinastiei Han. Unii cred că această rasă este rezultatul încrucişării vechiului Mastiff de Tibet cu Samoyedo. Iniţial, a fost folosit la vânătoarea de fazani şi potâmichi. Numele său derivă din jargonul marinarilor descriind încărcături amestecate, chow-chow. Există presupunerea că aceşti câini au ajuns în Marea Britanie ca parte a unor încărcături şi astfel li s-a dat acest nume. Rasa a devenit populară în timpul epocii victoriene şi a apărut pentru prima oară în S.U.A. în anul 1890.

Descriere fizică: Chow Chow-ul este un câine de talie medie, robust. Are un corp pătrat şi un cap larg şi mare, cu botul scurt. Urechile sunt ciulite, cu vârfuri rotunjite şi o expresie încruntată. Ochii sunt închişi la culoare, migdalaţi şi poziţionaţi adânc în craniu, deter­minând o vedere periferică limitată. Limba este de culoare albastru închis, iar nasul este mare şi negru, excepţie făcând exemplarele albastre care îl au de culoarea ardeziei. Coada este ţinută înalt şi curbată peste spate. Blana este dublă, stratul superior putând fi moale sau aspru. Stratul inferior este scurt şi dens. Prezintă un guler în jurul capului şi gâtului, iar coada este bogată. Poate fi negru, roşcat, albastru, de culoarea scorţişoarei sau crem.

înălţime: 42.5 – 50 cm.

Greutate: 20 – 32 kg.

Temperament: Chow Chow-ul este un câine demn şi retras. Este inteligent, dar poate avea o atitudine detaşată şi este rezervat în special cu străinii. Este loial familiei sale. Cu socializare şi dresaj poate fi foarte bun cu copiii, dar deseori are probleme cu alte ani­male.

Nivel de activitate: scăzut spre moderat.

Cel mai bun stăpân: Chow Chow-ul are nevoie de un stăpân experimentat şi ferm; se poate adapta vieţii la oraş, dar poate trăi foarte bine şi în zone suburbane sau urbane.

Nevoi speciale: îngrijirea blănii, socializare, dresaj.

Posibile probleme de sănătate: sensibilitate la anestezie, cancer, entropion, sensibilitate la căldură, displazie de şold, probleme ale genunchiului.

Hrana Chow Chow

Una dintre teoriile sustinute in prezent de multi crescatori de Chow Chow arata ca aceasta rasa era crescuta in tarile de origine pentru paza, atac sau vanatoare, dar ca, la nevoie, cateii erau chiar mancati de chinezi, in perioadele frecvente de foamete. Si, cu timpul, Chow Chow s-a transformat int-un fel de mancare al locuitorilor din acele zone ciudate. De altfel, cuvantul “chow” inseamna, in dialectul mandarin, “mancare”, “fel de mancare”, ceea ce spune ceva despre numele dat rasei “Chow Chow”.Cu multe sute sau chiar mii de ani in urma, prin stepele Mongoliei, prin zapezile Siberiei sau prin muntii Chinei, cainii aproape ca nici nu erau hraniti cu carne. Cainii mancau in mare parte cereale si legume, oasele ramase de la masa oamenilor, la care se adauga uneori (probabil rar) ceva carne de peste si unele animale mici pe care reusea sa le vaneze el singur. Un indicator care arata dezvoltarea Chow Chow-ului ca fiind un caine omnivor (vegetarian in mare parte, dar si uneori carnivor) este structura dintilor fata de rasele de caini strict carnivore. Dintii Chow Chow-ilor sunt mai plati decat incisivii raselor carnivore.

Asemenea ursilor, care sunt omnivori, Chow Chow se nasc cu 44 de dinti, spre deosebire de caini, care au 42 de dinti. Inainte de a ajunge la maturitate, Chow Chow isi pierde, insa, cei doi dinti de urs. Mancarea cu un procent redus de proteine este, de obicei, cea mai buna alegere pentru Chow Chow. O mancare buna ar trebui sa contina orez si miel, orez si pui, legume si pui, legume si peste. In tarile de provenienta din Rasarit, Chow Chow era o rasa de caini care era hranita in principal cu orezul ramas de la masa oamenilor.

Se pare ca porumbul este o mancare destul de nepotrivita pentru unii Chow Chow, intrucat poate genera alergii severe, lacrimarea continua a ochilor, dermatitele umede (asa numitele hot spots), la care se adauga problemele intestinale. Porumbul nu este o mancare cu care acesti caini sa fi fost hraniti mii de ani, la fel ca orezul, astfel ca, teoretic, Chow Chow nu este adaptat la mancarea cu porumb. Se pare ca multi Chow Chow au nevoie de mancare high fat, adica o hrana care sa contina si grasimi, o mare parte a vietii lor, asta pentru a compensa poate procentul redus de proteine.

Evident, nu toti cainii au aceleasi necesitati alimentare. Trebuie precizat ca exista, insa, crescatori de Chow Chow care isi hranesc animalele numai cu carne cruda (asa-zisa dieta BARF), iar cainii lor traiesc mult si bine.

Aspect Chow Chow

Chow-Chow-ul este un caine de talie medie, cu parul de lungime medie, cu o constitutie robusta, scund si indesat. Cainele are un cap mare cu un craniu lat si plat, botul scurt si pliuri faciale care ii dau aspectul de animal permanent incruntat. Urechile sunt rotunde si mici, fiind purtate ridicate pe verticala. Coada este rasucita si purtata ridicat peste spate.

Cea mai caracteristica trasatura a cainelui este limba albastru-neagra, care este o raritate printre rasele de caini.Chow-Chow-ul are o blana dubla alcatuita dintr-un par exterior des si un puf moale si lanos. Cele mai frecvente culori sunt rosu (ruginiu), negru sau cafeniu deschis. Inaltimea la greaban este de 46-56 cm, iar greutatea corporala este de 20-32 kg.

Comportament Chow Chow

Cateii de rasa Chow-Chow daca sunt bine educati si corect socializati, devin excelenti companioni si animale de familie, dar personalitatea sa stranie necesita intelegere din partea stapanului. Este frecvent descris ca avand o personalitate asemanatoare unei pisici, fiind un catel independent, care nu agreaza etalarea expansiva a afectiunii.

Cateii rasa Chow-Chow sunt demni si au tendinta de a fi incapatanati. Acest comportament rece si sobru isi are radacinile in zilele pe care aceasta rasa le-a dus in China si Mongolia, unde erau folositi si pentru carnea si blana lor, datorita resurselor putine din acele zone. De aceea cateii din rasa Chow-Chow nu erau considerati animale de casa si nu aveau privilegiul de a avea un stapan, deoarece atasamentul ar fi ingreunat uciderea lor.Aceasta explica cumva natura lor de a se conduce singuri si ca sunt destul de greu de dresat in ciuda inteligentei deosebite. Au devenit, de-a lungul timpului deosebit de folositori ca si caini de paza a templurilor, apropiindu-se de stapanul templului si respingand cu agresivitate persoanele si animalele necunoscute. De-a lungul anilor, crescatorii au reusit sa scoata la lumina trasaturi pozitive ale acestor caini, transformandu-i in alegerea ideala pentru cei ce isi doresc un caine de familie si vor sa se implice in educatia acestei rase cu o vointa de fier, dar rafinata si sofisticata.

Cainii din rasa Chow-Chow pot fi extrem de prudenti cu strainii, nu leaga usor prietenii, fiind mai degraba indiferenti fata de toti cu exceptia celor pe care ii iubesc. Desi in general foarte tacut, un caine pe care rar il auzi latrand, este totusi foarte teritorial, caracteristica ce il transforma in caine de paza de nadejde, care isi va apara familia si casa cu un curaj deosebit.

Loialitatea si afectiunea pentru toti membrii familiei, este de necontestat, dar cainele Chow Chow este al unei singure persoane, de obicei va alege un singur individ caruia ii va darui devotamentul sau absolut. Inteligent, cu o vointa de fier, plin de incredere in sine, catelul de rasa Chow-Chow are nevoie de un stapan care sa ii demonstreze cu fermitate, dar si cu amabilitate cine detine in permanenta controlul asupra situatiei.

Cateii rasa Chow-Chow nu agreaza compania altor caini, cu exceptia celor din aceeasi gospodarie si rareori vor tolera caini necunoscuti de acelasi sex.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*