Caine Shar-Pei chinezesc

Caine Shar-Pei chinezesc

Nume alternative: Shar-pei.

Tară de origine: China.

Istoric: Shar-Peiul chinezesc este considerat o rasă antică, care ar fi apărut în regiunea din jurul micului sat Tai Li din provincia Guangdong în timpul Dinastiei Han (cca. 200 î.Hr.). Statui care seamănă foarte mult cu câinii actuali au fost datate ca aparţinând acestei perioade, iar un manuscris chinezesc din secolul al XlII-lea face referire la un câine ridat, cu caracteristici asemănătoare cu acelea ale unui Shar-Pei. Se crede că Shar-Peiul a fost dezvoltat ca un câine bun la toate. Deşi a fost la un moment dat aproape de dispariţie, acum este un animal de com­panie foarte popular.Descriere fizică: Shar-Peiul este un câine de talie medie, cu un corp compact, pătrat. Cea mai caracateristică trăsătură a sa este pielea care îi acoperă capul şi corpul, şi care creează sute de riduri. Are un bot oval, câteodată de­numit bot de hipopotam, urechi mici şi o coadă ridicată. Limba şi buzele sunt de culoare albastru închis. Blana este de două tipuri: scurtă sau lungă, care nu ar trebui să depăşească însă 2,5 cm în lungime. Blana poate fi de orice culoare uniformă sau neagră.

înălţime: 46-51 cm.

Greutate 20 – 27kg.

Temperament: este un câine alert, serios şi inteligent. Este afectuos şi devotat familiei, dar precaut cu străinii. Preferă compania oamenilor faţă de cea a altor câini şi poate fi retras.

Nivel de activitate: moderat.

Cel mai bun stăpân: cel mai bun proprietar pentru acest câine este o persoană activă cu o casă într-o zonă suburbană sau rurală.

Nevoi speciale: mişcare, socializare, dresaj, curăţarea ridurilor.

Posibile probleme de sănătate: amiloidoză, cancer, probleme ale sistemului imunitar, febra Shar-Pei.

Hrana Shar Pei

In alimentatia rasei shar-pei este bine ca hrana sa contina 20-24% proteina si minim 12% grasimi.Tinand cont de acesti parametri este mai usor sa reusim sa-i respectam in cazul in care alegem ca hrana cainelui sa fie bazata exclusiv pe hrana uscata de tip industrial, in care ingredientele sunt bine dozate.

Conditia este, ca in cazul in care hranim cainele cu hrana uscata industriala, sa alegem calitatea super premium. O hrana de proasta calitate poate produce probleme de sanatate si totodata o cheltuiala in plus la medicul veterinar.

Sunt suficiente marci de hrana industriala pe piata din Romania, care se potrivesc rasei shar-pei si o sa-mi permit sa enumar cateva:Belcando Puppy, Trainer Fitness Puppy, Hill’s Puppy cu miel si orez.

A doua modalitate de hranire pe care o putem alege este aceea de a-i da cainelui numai hrana preparata in casa.In general aceasta alimentatie se bazeaza pe un amestec egal de orez, carne(de pui sau vita) si legume.

Aspect Shar Pei

Shar-pei-ul este usor de recunoscut datorita pielii sale cutate. Mai accentuate la catei, la majoritatea Shar-pei-lor adulti inca se pastreaza multe dintre aceste cute. Din moment ce cainele a fost, initial, creat ca si rasa de lupta, pielea lasata, extrem de mobila ii permite Shar-pei-ului sa se intoarca si sa-si continue lupta, chiar daca este inhatat de alt caine.

Exista doua varietati distincte de aspect al blanii la Shar-pei, ambele cu par scurt si aspru. Cele mai cunoscute varietati de culoare sunt cafeniu, negru, crem, roscat, ciocolatiu si argintiu.

In afara cutele caracteristice, Shar-pei-ul este una dintre rasele rare a carui limba este albastru inchis-violet. Capul este lat, cu un bot plat si cu buze groase amintind de un hipopotam. Urechile sunt mici, cazute, purtate pe langa cap. Coada este tinuta in sus si rasucita pe spate formand o bucla mai stramta sau mai larga. La Shar-pei-ul adult inaltimea la nivelul greabanului este de 46-51 cm, iar greutatea corporala poate ajunge pana la 18-25 kg.

Comportament Shar Pei

Cateii de rasa Shar-Pei sunt deosebit de loiali fata de stapan, exceleaza prin inteligenta ascutita, nu sunt genul care sa asculte de fiecare data orbeste comenzile. Cainele din rasa Shar-Pei este jucaus, activ, dominant si curajos. Leaga o relatie foarte stransa cu familia lor, dar nu sunt ostili fata de straini. Daca cainele Shar-Pei intalneste pisici si copii cat este inca pui, atunci nu in mod obisnuit nu va avea nici o problema cu acestia.

Cateii rasa Shar-Pei au o expresie incruntata, dar sunt surprinzator de calmi, independenti si devotati. Sunt atat de populari si pentru ca sunt companioni incantatori si buni caini de paza, avand puternice instincte de aparare. Cainii din rasa Shar-Pei traiesc pentru a-i fi alaturi stapanului, fiind deosebit de sensibili la dispozitiile si emotiile acestuia, intelegandu-i fiecare gest. Cainele Shar-Pei daruieste iubire neconditionata, nu cere in schimb decat sa isi simta familia aproape si sa fie inclus in cat mai multe activitati posibile. Daca este abandonat in curtea din spate si exclus din viata de familie, nu numai ca va fi nefericit, dar s-ar putea sa si manifeste probleme de comportament.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*