Caine Vizsla

Caine Vizsla

Rasa de caine Vizsla

 

Nume alternativ: Hungarian Vizsla, Magyar Vizsla.

Ţară de origine: Ungaria.

Istoric: conform descrierilor din gravurile în piatră și din manuscrisele din secolul al XIV-lea, câini asemănători Vizslei există în Europa Centrală de aproape o mie de ani.

Rasa a fost aproape de a dispărea după Primul Război Mondial, dar împătimiții rasei s-au străduit să o salveze. A fost importată pentru prima oară în S.U.A. În anii 1950 și este folosit atât la vânătoare, cât și ca animal de companie.

Descriere fizică: Vizsla este un câine mediu ca talie, suplu. Are un bol conic, iar capul este ascuțit și puternic. Blana scurtă, moale, este ruginiu-aurie, iar culoarea ochilor este asemănătoare cu cea a părului; nasul este maroniu.

Urechile lungi, subțiri sunt rotunjite la capete. Coada este tăiată. Poate avea pete albe pe piept și degete.

Înălțime: 52,5-60 cm.

Greutate: 22,5-29 kg.

Temperament: este un câine vioi, dar blând. Este un vânător excelent, dar acasă este iubitor și calm. Poate fi destul de sensibil.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine cu un stăpân sau/și o familie activă, într-o casă din mediu suburban sau rural.

Nevoi speciale: atenție, exerciții, slujbă sau activitate, dresaj pozitiv.

Posibile probleme de sănătate: alergii, cancer, epilepsie, displazie de șold, afecțiuni ale tiroidei, boala von Willebrand.

Descriere fizica

Cainele Vizsla este subtire si neted, are o infatisare sofisticata cu o expresie sensibila si urechi subtiri si matasoase.



Desi se scrie despre Vizsla ca este un caine de marime mediecrescatorii considera ca este chiar mare ajungand la o inaltime de 54-64 centimetri si cantareste 20-30 kilograme.

Comportament si personalitate

Daca iti doresti un caine Vizsla, atunci e bine sa stii ca acesta este iubitor, activ, sensibil, energic si cere atentia stapanilor sai. Americanii il claseaza ca fiind putin agresiv, nu distruge sau rupe lucrurile si este plin de energie. Se comporta foarte bine cu copiii si cu strainii daca a primit educatia potrivita.

Anxietatea de separare este comuna la cainii Vizsla. Natura lui il face sa-si doreasca sa fie in permanenta in prezenta oamenilor, altfel va incepe sa roada obiectele si sa latre excesiv. Inainte sa pleci pentru o perioda mai mare de timp de acasa, ofera-i posibilitatea de a face multa miscare ce il va ajuta sa nu devina anxios. Ce mai bine este ca Vizsla sa aiba in permanenta o persoana alaturi de el sau stapanii sai sa nu stea pentru mult timp plecati de acasa.

Vizsla este un caine guraliv, acesta latra, urla, maraie, geme si scoate sunete de parca ar vorbi. Daca iti doresti un caine silentios, atunci aceasta rasa este nepotrivita pentru tine. Pentru ca rasa Vizsla este predispusa la a latra excesiv, este important sa-o inveti sa se opreasca atunci cand este cazul.

Ingrijire si hrana

Hrana cainelui Vizsla include pui, cereale, orz, secara, porc si vita.

O periere regulata si folosirea unui sampon uscat ocazional este tot ce are nevoie un caine Vizsla pentru a arata bine. Spala cainele Vizsla doar atunci este nevoie si scurteaza-i unghiile regulat. Coada ii este taiata la o lungime de doua treimi din lungimea corpului atunci cand are 1-3 zile de viata.

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainele Vizsla este cu siguranta sanatos, insa ii pot aparea urmatoarele probleme de sanatate : deformitati ale ochilor, epilepsie, hipotiroidism si displazia de sold.

Conditii de viata

Cainele Vizsla poate fi tinut afara cand este mai cald si ar trebui sa aiba mult spatiu pentru a face miscare, inclusiv o curte in care sa se joace. Atunci cand este foarte frig, este recomandat sa fie tinut in casa.

Dresaj

Cainele Vizsla este usor de dresat si nu raspunde bine la tratamentul dur sau agresivitate. Daca il rasplatesti si ii acorzi suficienta atentie, atunci va fi foarte fericit.




Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*