Caine Welsh Springer Spaniel

Caine Welsh Springer Spaniel

Rasa de caine Welsh Springer Spaniel

 

Nume alternativ: Starter, Tarfgi.

Ţară de origine: Țara Galilor.

Istoric: câini asemănători au existat în Marea Britanie încă din Evul Mediu. În Țara Galilor, vânătorii țineau haite de Spanieli roșu și alb pentru gonirea păsărilor, dar aceștia erau foarte puțin cunoscuți în afară regiunii.

Rasa a avut de suferit în timpul celor două războaie mondiale, dar împătimiții rasei au reușit să o mențină. A fost adusă pentru prima oară în S.U.A. după Al Doilea Război Mondial.

Descriere fizică: acest Spaniel este un câine de talie medie, musculos, cu un corp dreptunghiular. Capul este proporționat și moderat de lat. Are urechi, lăsate, de lungime medie, ochi maro, și un nas maro sau negru.

Coada este tăiată, dar poate fi și lăsată la lungimea naturală. Blana moale este de lungime medie; pe piept, urechi, spatele picioarelor, labe și abdomen părul este mai lung. Este roșu cu alb cu pistrui roșii.

Înălțime: 42,5-47,5 cm.

Greutate: 16-22,5 kg.

Temperament: este un câine vesel, sociabil și ascultător. Este activ, inteligent și foarte ușor de dresat atunci când este motivat.

Este devotat în special familiei, dar se înțelege bine cu aproape toată lumea, inclusiv cu alți câini.

Nivel de activitate: ridicat.

Cel mai bun stăpân: se descurcă cel mai bine cu un stăpân sau/și o familie activă, într-o casă din mediu suburban sau rural.

Nevoi speciale: atenție, exerciții.Posibile probleme de sănătate: cataractă, entropion, displazie de șold, hipotiroidism, convulsii.

Istoria și originea Welsh Springer spanielului

Câinele Welsh Springer Spaniel este considerat cea mai primitivă și veche rasă reprezentantă a tipului spaniel, fiind văzut ca „strămoșul originar“ tuturor spanielilor, mai puțin a Clumber spanielului. Istoria sa începe în secolul al XVI-lea, când spanieli albi-roșcați erau pomeniți în povestiri și erau deja înfățișați în secolul al XVII-lea în tablouri.
Spanielul Welsh springer provine din Wales și este folosit în acea regiune de peste 200 ani ca și câine de depistare și aport. Misiunile sale erau de a dirija vânatul în spațiu deschis sau în plasele vânătorilor, unde ogarii și șoimii puteau să vâneze prada mai ușor. Tipul a fost recunoscut ca rasă în 1902 de către Kennel Clubul englez.

Statură și constituție corporală a spanielului Welsh springer

Spanielul Welsh springer are o constituție corporală compactă, puternică, fără a avea un aspect greoi. Spatele este scurt și drept, botul este colțuros, cu ochi maro, în formă de migdală. Mersul său este fluid și amplu, părând chiar elegant.
Înălțimea la greabăn la masculi este de aproximativ 48 cm, la femele de aproximativ 46 cm, greutate de circa 16-20 kg. O trăsătură tipică este culoarea – un roșcat intens combinat cu un alb strălucitor – un amestec ce nu se mai întâlnește la nicio altă formă de spaniel. Blana spanielului Welsh springer este de lungime medie, deasă și mătăsoasă. Blana creață nu este acceptată.
Pieptul, burta, urechile și picioarele sunt îmblănite mai puternic. Blana este ușor de îngrijit, dar ar trebui scurtată o dată la 8 săptămâni. Spanielul Welsh springer are o speranță de viață de aproximativ 12-14 ani.

Fire și caracter

Comportamentul la această rasă este prietenos, blând și legat de oameni, foarte atașat și loial.
Emană bucurie de viață, este considerat foarte inteligent, ascultător și cuminte, câteodată puțin încăpățânat, dar niciodată timid sau agresiv. Datorită stilului de reacție pozitiv, este ușor de crescut. Totuși se recomandă multă consecvență, răbdare și sensibilitate – deoarece îi va păcăli pe cei din familia sa ușor cu șarmul caracteristic și se va folosi de orice inconsecvență din partea stăpânilor.
Iubește să fie alături de haita sa – atât masculii, cât și femelele sunt foarte atașați, la fel ca la toate tipurile de spanieli. Câinele nu este deloc potrivit pentru ținerea în țarc. Este un mic ghemotoc de energie în spațiile libere, ce are nevoie de suficientă mișcare pentru a fi extenuat.
În casă este un camarad liniștit, care participă cu drag la toate activitățile familiei sale. Se simte legat de copii și este mereu disponibil pentru joacă.

Din caza simțului său deosebit de dezvoltat al mirosului, a instinctului său de vânătoare, precum și a felului său echilibrat și a rezistenței sale, este considerat un tovarăș excelent la vânătoare.

Utilizarea câinelui Welsh Springer Spaniel

Inițial, spanielul Welsh Springer a fost crescut ca și câine de lucru. Îi place să muncească și este rezistent, simțindu-se ca acasă în pădure, pe pajiște și în apă. Ca și apartenent al grupei câinilor de depistare, are un simț al mirosului excelent și îi stă în sânge marcarea și aportul prăzii.

Azi, spanielul Welsh springer este folosit în special ca și câine de companie și familie. Stăpânii unui spaniel de acest tip trebuie să ia în calcul nevoia sa mare de mișcare. Ca și câine de vânătoare, are nevoie de mișcare zilnică, dar și de alternative de joacă și activitate. Se va bucura și de exerciții de înot, dummy și aport, el iubind apa mai mult ca orice.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*